Begeleiding bij postpartum depressie, angst en schaduwverdriet in goed genoeg ouderschap
Mijn boek: Versterk je BRON
Op verhaal komen na een postpartum depressie
Een postpartum depressie ontwikkelt zich bij tien tot vijftien procent van alle moeders en bij ongeveer vijf tot tien procent van de vaders. Dit betekent dat alleen al in Nederland jaarlijks zeker twintigduizend vrouwen een postpartum depressie doormaken. En hoewel elke ouder hierover een eigen verhaal heeft, zal het een vaak ingrijpend, verdrietig verhaal zijn. Een verhaal dat misschien nooit in zijn geheel aan de omgeving is verteld, waarvoor ouders zich (ook jaren later nog) schamen of waarmee zij nog steeds worstelen. Ontleend aan wetenschappelijk inzicht, mogen ouders erop vertrouwen dat een postpartum depressie verdwijnt. Voor de nasleep van een postpartum depressie en welke impact het op een moeder of vader (en hen samen) heeft of heeft gehad, is minder aandacht. Informatie en kennis over de tijd ná een postpartum depressie doet er toe: zodat ouders verder kunnen en tevreden zijn met zichzelf – ook in de verbinding (hechting) met hun kind.
Het boek ‘Versterk je BRON – Op verhaal komen na een postpartum depressie’ richt zich op jouw veerkracht en herstel en is positief en hoopvol geschreven vanuit de nieuwste, wetenschappelijke inzichten. Tevens wordt het BRON-model geïntroduceerd: een model dat geënt is op de narratieve psychologie en er van uitgaat dat we gevormd worden door ons levensverhaal en de manier waarop we dit verhaal vertellen. Het boek geeft je handvatten bij het integreren van de indringende periode die de postpartum depressie is of was in je leven, vergroot je grip én begrip op dat wat jou is overkomen en voorziet in de toenemende (maatschappelijke) behoefte om meer open te mogen zijn over psychische problemen.
Mijn boek kun je bij elke boekhandel in Nederland bestellen en is te koop via de Bol.com en via mijn uitgeverij Boekscout.
Wat een top boek. Velen jaren aan levenswerk komen hier samen. En op wat voor manier: dit verhaal klopt aan alle kanten. We verwachten dat niet alleen moeders, maar ook vaders en kinderen de vruchten kunnen gaan plukken van deze inspanning. Complimenten.
Angelieke Stikkel, Verlies-en Rouwtherapeut – docent (post) HBO sociaal domein / therapeutische opleidingen en Peter Walhout, Supervisor SAU.
Zelfhulp of met begeleiding?
Je kunt het boek uitstekend zelf gebruiken als zelfhulp en als informatiebron over het op verhaal komen na de ingrijpende ervaring van jouw postpartum depressie. Ook wanneer je in een (ver) verleden een postpartum depressie doormaakte, kan het fijn voelen om alsnog gericht en effectief, stil te staan bij je verhaal. Het boek stelt vragen die niet alleen negatieve of pijnlijke herinneringen omvatten maar beslist ook jouw blik richten op voorwaarts en dat wat er wél is. De tijd ná de postpartum depressie verdient aandacht: om je verhaal te kunnen ordenen, te integreren in jouw leven, te werken aan je relatie indien nodig en het vertrouwen in jezelf te (her) vinden dat jij een goede ouder of een ‘goed genoeg ouder’ bent voor jouw kind. Ook mét deze moeizame start.
Vind je het prettig om onder mijn begeleiding te werken aan jouw nazorg? Dit kan uiteraard. Ik begeleid je graag.