Hulp bij postpartum depressie en schaduwverdriet

Het kan spannend zijn om hulp te zoeken, zeker als je denkt dat hoe jij je voelt ‘raar’ is en heel anders dan hoe andere moeders zich voelen. Weet dat veel ouders (onverwacht) moeten wennen aan het ouderschap of ervaren dat schaduwverdriet opspeelt na de ingrijpende levensgebeurtenis die de transitie naar het ouderschap ís. Ook is een postpartum depressie de meest voorkomende aandoening rond bevalling en geboorte en komt bij tien tot vijftien procent van de moeders voor. Niet raar dus, dat jij je nu zo rot voelt.

Misschien schaam je je voor hoe je je nu voelt of voor de gedachten en gevoelens die je hebt tegenover je kindje, jezelf of het ouderschap. Misschien heb je last van een ingrijpend verhaal rondom jouw zwangerschap of bevalling? Of ligt de depressie al langer achter je maar worstel je met een negatief en misschien ‘onaf’ verhaal? Wat dapper dat je dan de stap zet naar hulp! Het is wetenschappelijk bewezen dat je met professionele hulp, sneller én effectiever herstelt van je postpartum depressie.

Hulp durven vragen, zie ik als krachtige, goede zelfzorg en een onderdeel van goed (genoeg) ouderschap.

Ik help je deskundig, betrokken en graag!

Intake en Kennismaking

De begeleiding bij Over je PostPartum Depressie start met een intakegesprek. Hierin bespreken we jouw klachten: waar loop je tegenaan, wat maakt dat je (nu) hulp zoekt en wat zijn jouw wensen. Ook zullen we tijdens de intake de basis leggen voor jouw behandelplan: een plan dat ik opstel zodat we goed kunnen evalueren hoe de begeleiding verloopt en welke stappen wij gaan zetten voor jouw herstel. In ons contact, vind ik het van belang dat jij je fijn en op je gemak voelt – dat je voelt dat er een ‘klik’ is. Zéker omdat je je waarschijnlijk al kwetsbaar genoeg voelt. Als ik inschat dat je ergens anders beter geholpen kan worden, zal ik je doorverwijzen of adviseren. Uiteraard kun na de intake zelf beslissen of je al dan niet verder wil met mijn begeleiding.

Hulp bij postpartum depressie - foto bloesem

Basishouding

Wanneer je hulp zoekt kan dit voelen als een grote of spannende stap. Dat begrijp ik zowel professioneel en ook als ervaringsdeskundige moeder die zelf in het verleden een postpartum depressie doormaakte. Ik oordeel niet over je. Ik ga ervan uit dat elk mens vast kan lopen in zijn leven en dat dit nooit gaat over zwakte. Soms willen we wel verder maar weten gewoon niet hoe. En dat is niks om je voor te schamen. Hulp durven vragen, zie ik als krachtig.

Anderen noemen mij onder andere deskundig, invoelend, betrokken, gevoelig en analytisch. Ik heb veel ervaring in het werken met ouders, pleegouders en kinderen.

De professionele hulp van Over je PostPartum Depressie richt zich op dat wat jij nodig hebt om beter en sneller te herstellen en jezelf te (her)vinden in Goed Genoeg ouderschap.

Wees welkom met alles wie je bent en goed genoeg zoals je bent.

Werkwijze

Wanneer je hulp zoekt in mijn praktijk, heb je geen verwijzing nodig van je huisarts -maar het mag natuurlijk wel. Ook stel ik geen officiële diagnose en hiermee krijg je dus ook geen ‘label’. Veel ouders ervaren dit als prettig en voelen zich hiermee ook minder schuldig of bezwaard in hun zijn. Uiteraard werk ik vanuit jouw vraag en jouw klachten: laagdrempelig, toegankelijk en zo min mogelijk problematiserend. Dit kan betekenen dat je vooral behoefte hebt aan praktische adviezen of aan een luisterend oor dat niet niet oordeelt over jouw meest verborgen en bange gedachten.

In mijn werkwijze zijn inzichten en oefeningen vanuit de narratieve psychologie, positieve psychologie en de cognitieve gedragstherapie ACT (Acceptance en Commitment Therapy) verweven. Het mooie van ACT is dat het niet uitgaat van een ziekte of een stoornis maar zich richt op het aanpassen aan veranderende omstandigheden en veerkracht. Naast methodes en technieken, beschik ik verder over up-to-date kennis op het gebied van (levend) verlies, schaduwverdriet, hechting, zingeving en trauma zodat ik je kan informeren en uitleggen hoe bepaalde dingen in jouw situatie werken.

Een vaak onderbelicht aspect van veel begeleiding, vind ik aandacht voor leefstijl (praktisch) en zingeving (existentieel). Ik zie het verbeteren van je leefstijl op het gebied van slaap, beweging, voeding en gebruik van sociale media, als een meerwaarde waarbij jij zelf de regie terug in handen krijgt. Zingeving zie ik als een breder onderwerp: waarom krijg jij bijvoorbeeld deze depressie en valt er hierin ook iets te ‘ontdekken’ (over jezelf, het leven)? Aan beide onderwerpen, besteed ik vanuit een psychologisch perspectief, dan ook aandacht.

Hoewel een postpartum depressie jou als individu treft, staat deze depressie niet op zichzelf: het raakt aan jouw verwachtingen over het ouderschap, het raakt de gevoelens van je partner en het raakt je omgeving (je familie, je werkgever). In mijn praktijk werk ik vaak individueel maar met oog voor jou als onderdeel van een geheel – een systeem. Wanneer je iemand uit je omgeving bij het begeleidingstraject wil betrekken, is dit mogelijk.

Ik werk vanuit jouw vraag en jouw klachten: laagdrempelig, toegankelijk en zo min mogelijk problematiserend.

Weet je niet zeker of ik jou kan helpen?

Neem dan gerust contact met me op.

Kwaliteit en Vergoeding

Van noodzakelijk belang vind ik het dat mijn begeleiding voldoet aan de strikte kwaliteitscriteria. Daarom ben ik aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De NFG bewaakt de kwaliteit van de geboden zorg. Tevens ben ik aangesloten bij het RBCZ en sta hier geregistreerd als erkend registertherapeut waardoor vergoeding voor begeleiding in veel gevallen (gedeeltelijk) mogelijk is. Hiernaast houd ik mijn kennis up to date door collegiaal overleg (intervisie), lees ik vakliteratuur en volg geregeld aanvullende scholing.