Verwijzen Postpartum depressie of Schaduwverdriet

Ben jij een POH-GGZ, verloskundige, gynaecoloog, huisarts, psychosociaal therapeut, coach of psycholoog? Heb jij een cliënt met (vermoeden) van postpartum depressie problematiek of schaduwverdriet in ouderschap? Heb je zelf een (te) lange wachtlijst waardoor je jouw cliënt niet snel kunt helpen? Of ben je niet (voldoende) thuis in de specialistische begeleiding en behandeling waar een postpartum depresssie en/of schaduwverdriet om vraagt? Verwijs dan door! Ook uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat moeders (en vaders!) geholpen zijn met vroege signalering en snel inzetbare, deskundige hulp.

Waarom verwijzen?

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat moeders (en vaders!) geholpen zijn met vroege signalering en snel inzetbare, deskundige hulp. Hiermee herstellen zij niet alleen beter van hun postpartum depressie, ook de ontwikkeling van hun jonge kind – zeker kijkend naar de veilige hechtingsrelatie en een kansrijke start in de eerste 1000 dagen – komt dit ten goede.

Geregeld blijkt dat schaduwverdriet op de achtergrond van psychische postpartum problematiek een rol speelt: (oud) verdriet dat weinig erkenning krijgt in onze maatschappij, niet zichtbaar is of niet ‘mag’ worden geuit. Denk aan een eerdere abortus of miskraam die om aandacht vraagt nu er wel een levend kind is geboren, eigen oud zeer zoals bijvoorbeeld een onveilige hechtingsgeschiedenis of genderdisappointment – teleurstelling over het geslacht van het kind.

Wanneer je naar ‘Over je Postpartum Depressie’ verwijst, verwijs je naar een deskundig opgeleide professional met jarenlange ervaring in het werken met ouders en kinderen. De hulp die ik bied, word vanuit de aanvullende verzekering (deels) vergoed zonder aanspraak te maken op het eigen risico. Ik ben ook auteur van het boek ‘Versterk je BRON – Op verhaal komen na een postpartum depressie’ en in het najaar van 2023 verschijnt de verieuwde versie van het ‘Handboek psychiatrie en zwangerschap’ (Lambregtse – van den Berg et al, 2023) waarin ik samen met Anne Marleen Meulink en in memoriam Diana Koster (oa auteur van ‘Perfecte moeders bestaan niet’ 2013), het hoofdstuk ‘Coaching bij subklinische psychische klachten’ schreef. Tevens droeg ik met een hoofdstuk bij aan het boek van Saskia Assenbroek (2023), ervaringsdeskundige PPD.

Bij ‘Over je PostPartum Depressie ga ik altijd uit van Goed Genoeg ouderschap. Een rijk gedachtengoed dat ouders in praktijk mogen leren brengen. Dit betekent dat ik weet waar ik over praat als het bijvoorbeeld over veilige hechting gaat en tegelijkertijd nuances kan aanbrengen in het streven van de ouder alles goed te willen (moeten) doen. Ouders leren zo dat de ‘lat’ omlaag mag, dat zij mógen leren en dat hechting ook een proces is van kansen en herstel.

Hoe verwijzen?

Om jouw cliënt naar ‘Over je PostPartum Depressie’ te verwijzen, hoef je geen officiële diagnose vast te hebben gesteld. Ook bij een vermoeden van een postpatum depressie of schaduwverdriet rondom (pril) ouderschap, sluit de werkwijze en het aanbod van Over je Postpartum Depressie aan. Bij voorkeur en vanuit cliëntperpespectief, vraag ik om een warme verwijzing: dit mag telefonisch of per mail. Het is mijn ervaring dat cliënten het als prettig beleven dat professionals samen werken en ‘start-informatie’ is gedeeld. Let hierbij wel op de privacywetgeving: vraag explicite toestemming van jouw cliënt mij te benaderen over hun hulpvraag.

Weet je niet zeker of ik jouw cliënt kan helpen, neem dan gerust contact met me op.

Wat ik bied

Bij ‘Over je Postpartum Depressie kunnen cliënten terecht met een (vermoeden) van postpartum depressie of aanverwante problematiek / schaduwverdriet in ouderschap.

Ik ben gecertificeerd en geregistreerd psychosociaal therapeut – specialisatie (levend) verlies en rouw. Ook was ik ruim 20 jaar werkzaam in de jeugdzorg (Levvel, Amsterdam) waarbij (pleeg-)ouders en kinderen heb begeleid alsook jarenlang training heb gegeven aan aspirant pleegouders en collegae op het gebied van hechting, trauma, verlies, opvoeden en seksualiteit.

Relevante diploma’s en werkervaring:

  • Eigenaar van Over je Postpartum Depressie (2021 tot heden)
  • Auteur: ‘Versterk je BRON – Op verhaal komen na een postpartum depressie’ (2021)
  • Trauma en Geboorte – opleiding door Ybe Casteleyn (België) – traumatische en post-traumatische stress voor, tijdens en na de bevalling herkennen en begeleiden (2023)
  • ACT in Actie-Academy (2022). Opgeleid tot ACT – beoefenaar
  • Sociale Academie Utrecht (SAU), Post-Bachelor verlies en rouwtherapie (2018-2021)
  • Draag-Kracht, Centrum voor perinataal psychisch welzijn, Aartselaar België (2020): diverse opleidingen waaronder perinatale counseling.
  • Sociale Academie Utrecht (SAU), psychopathologie/DSM5 (2019)
  • Werkzaam bij Spirit Jeugdzorg (nu: Levvel) van 1996-2018. Jeugdhulpverlener, teamlid met coördinerende taken en trainer en onderzoeker bij pleegzorg.
  • Academie Integrale Menswetenschappen – SPSO, rouw en rouwverwerking (2015)
  • Hogeschool van Amsterdam, Bachelor of Social Work, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) 1994-1998

Kwaliteit en Vergoeding

Van noodzakelijk belang vind ik het dat mijn begeleiding voldoet aan de strikte kwaliteitscriteria. Daarom ben ik aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De NFG bewaakt de kwaliteit van de geboden zorg. Tevens ben ik aangesloten bij het RBCZ en sta hier geregistreerd als erkend registertherapeut waardoor vergoeding voor begeleiding in veel gevallen (gedeeltelijk) mogelijk is. Hiernaast houd ik mijn kennis up to date door collegiaal overleg (intervisie), lees ik vakliteratuur en volg geregeld aanvullende scholing.

Psychosociale therapie valt onder de complementaire zorg. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidzorg (NFG). Hiernaast ben ik geregistreerd bij het RBCZ waardoor vaak (gedeeltelijke) vergoeding door de verzekering mogelijk is. Een overzicht van de vergoedingen van de zorgverzekeraars is hier te vinden.