Begeleiding bij postpartum depressie, angst en schaduwverdriet in goed genoeg ouderschap
Wennen aan ouderschap
Een ingrijpende overgang in het leven van een mens, is de komst van een kind. Ouder(s) worden is een intens beleefde levensfase waarin je je gaandeweg aanpast aan allerlei veranderingen op lichamelijk, emotioneel, sociaal, financieel, relationeel en professioneel gebied. Een kind kan zeer gewenst zijn, gepland en uit liefde geboren. En hetzelfde kind kan je overspoelen met een gevoel van verantwoordelijkheid en degene die de vrijheid van jouw oude leven in één klap uitwist. Wat vanzelfsprekend was, is veranderd. Veel ouders ervaren een korte of langere periode na de geboorte van hun kind, als wennen. Dit is een normaal aanpassingsproces dat ook wel een verlies of rouwproces kan worden genoemd. Je neemt als het ware afscheid van de persoon die je was voordat je vader of moeder werd. Gemiddeld duurt dit wennen ruim vier maanden. En wanneer het gepaard gaat met afwisselende gevoelens van blijdschap naar gemis aan oude tijden en weer terug, is er niets waar jij je zorgen over hoeft te maken. Sterker nog: dit is een gezonde en normale reactie op de grote verandering in jouw leven.
Veel ouders ervaren de periode ná de geboorte van hun kind als wennen. Dit is een normaal proces dat ook een verlies- of rouwproces wordt genoemd: een gezonde en normale reactie op de grote verandering in jouw leven.
Symptomen Postpartum of Postnatale Depressie
Wanneer je na de geboorte van je kindje wordt overspoeld door heftige, sombere of emoties of je juist zeer ‘vlak’ voelt en (bijna) nergens meer plezier in hebt, heb je mogelijk een postpartum depressie ontwikkeld. Een postpartum depressie – de officiële benaming voor wat ook een postnatale depressie wordt genoemd – is de meest voorkomende aandoening in de periode rond zwangerschap en bevalling. En hoewel elke postpartum depressie een eigen verhaal en achtergrond kent en het hiermee een unieke en eigen ervaring is, is het vaak een samenloop van verschillen factoren die maken dat juist jij deze postpartum of postnatale depressie doormaakt.
Moeders herkennen zich vaak in (een aantal van) de volgende symptomen van postpartum of postnatale depressie:
- Je voelt je somber, onrustig, angstig en piekert veel
- Je voelt je waardeloos, wanhopig of extreem schuldig
- Je voelt je gespannen en bang
- Je kunt niet goed slapen of slaapt juist veel
- Je voelt weinig, je voelt je vlak, het leven lijkt uitzichtloos en zinloos
- Je voelt je geen moeder, een slechte moeder of bent juist overbezorgd
- Je hebt last van heftige gedachten die veel stress en angst veroorzaken
- Je denkt eraan jezelf of je kindje iets aan te doen
Behandeling en Herstel
Met een postpartum depressie is de tijd na de geboorte van jouw kind een weg vol hobbels en obstakels. Maar gelukkig is er ook hoop: een postpartum depressie is een aandoening met een goed vooruitzicht: vrijwel elke ouder herstelt hiervan en gaat zich weer gezond en gelukkig voelen.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat professionele gesprekstherapie (zo nodig in combinatie met medicatie) de meest effectieve behandeling is om te herstellen van een postpartum depressie. Met gesprekstherapie pak je onderliggende factoren blijvend aan en werk je aan het voorkomen van een eventuele terugval. Niet zelden ontdekken ouders die een postpartum depressie hebben doorgemaakt, antwoorden op grotere levensvragen en hervinden zij hun (veer)kracht. Los van alle ellende die een postpartum depressie met zich meebrengt is het hiermee ook een kans vol terechte hoop dat het (veel) beter wordt.
Begeleiding van Over je PostPartum depressie is geschikt voor vrouwen met depressie, angst – en stressklachten rondom de geboorte van hun kind. Een officieel vastgestelde postpartum depressie in de zin van een DSM-beschrijving, is (beslist) niet noodzakelijk voor begeleiding.
Los van de ellende is een postpartum depressie óók een kans vól terechte hoop dat het (veel) beter wordt.
Postpartum depressie bij vaders
Dat een postpartum depressie ook bij vaders voorkomt, is steeds meer bekend. Cijfers lopen uiteen: circa vijf tot tien procent van de vaders ontwikkelt na de geboorte van zijn kind een postpartum depressie. Een postpartum depressie bij mannen wordt minder snel herkend dan bij vrouwen, zowel door hulpverleners als door mannen zelf. Oorzaken hiervoor lopen nog wat uiteen en moeten nader worden onderzocht. Ook of de verandering in de hormoonhuishouding van de ‘nieuwe vader’ een postpartum depressie in de hand werkt, is iets wat nog niet een duidelijk en definitief antwoord geeft. Wel is helder dat de uiting van de postpartum depressie bij vaders anders is dan bij moeder: vaders zoeken hun angstige of depressieve antwoorden eerder in hard werken, woede, veel sporten, alcohol of drugs.