Postnatale depressie of postpartum depressie?

De termen postnatale depressie en postpartum depressie worden vaak door elkaar gebruikt maar verwijzen beide naar dezelfde aandoening met dezelfde symptomen die op dezelfde manier wordt behandeld.

Postnatale depressie

De term postnatale depressie wordt in de volksmond vaker gebruikt en verwijst – wanneer je de woorden letterlijk neemt – naar een depressie na (post) de geboorte (nataal). Hiermee kan onbedoeld de indruk worden gewekt dat de baby depressief is.

Postpartum depressie

Aangezien het de moeder (of de vader) is die de depressie doormaakt, is een post (na) partum (geboorte) depressie een meer logische, voor de hand liggende, benaming voor deze aandoening. Onder professionals geniet de term postpartum depressie dan ook de voorkeur. Omdat ik het belangrijk vindt dat je je als moeder (of vader) leert te herkennen dat deze depressie wél ontstaat met de komst van jouw baby maar niks te maken heeft mét de baby zelf, spreek ik standaard van de officiële benaming voor de aandoening: postpartum depressie.

Lees meer over Postpartum depressie en hoe ik kan helpen bij deze ingrijpende overgang die de transitie naar het ouderschap is.