Begeleiding bij postpartum depressie, angst en schaduwverdriet in goed genoeg ouderschap
Na mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) was ik ruim twintig jaar werkzaam in de jeugdzorg. Ik werkte op groepen met uithuisgeplaatste kinderen van zes tot achttien jaar en ook als trainer en onderzoeker bij pleegzorg waar ik aspirant pleegouders selecteerde en voorbereide op de komst van een pleegkind. Hiernaast gaf ik trainingen op het gebied van onder andere verlies, trauma, seksualiteit, opvoeden en hechting. De zorg voor uithuis geplaatste kinderen, hun zoeken naar houvast en geborgenheid en de vaak immense veerkracht die zij toonden als ook het onvermogen van ouders die het meestal niet beter konden doen dan wat zij hadden geleerd of zelf hadden ervaren in het leven, hebben mijn hart gestolen. En voorgoed verrijkt. Ik ben een hulpverlener voor het leven en voel compassie voor mensen die het minder goed getroffen hebben dan dat zij van het leven hadden gewild, gehoopt of verwacht. Veel onvermogen komt voort uit niet kunnen in plaats van niet willen.
Vanuit mijn persoonlijke interesse in verhalen over ‘ploeterend’ ouderschap – ook gevoed door mijn eigen postpartum depressie en de hieruit voortvloeiende zoektocht naar zingeving, studeerde ik van 2018- 2021 ‘Verlies- en Rouwtherapie’ (post bachelor) aan de Sociale Academie Utrecht (SAU). Ook studeerde ik in deze periode in België bij ‘Draagkracht’: een opleidingsinstituut voor perinatale counseling (over psychische kwetsbaarheid in het peripartum). Ik houd me graag bezig met vraagstukken rondom taboes en het doorbreken hiervan en zin- en betekenisgeving na ingrijpende gebeurtenissen.
In mijn praktijk heeft (de nasleep van) de postpartum depressie mijn bijzondere interesse en richt ik me op goed genoeg ouderschap en op schaduwverdriet – verdriet dat er niet kan of mag zijn en maatschappelijk (nog) weinig erkenning krijgt. Ik vind het een spannend werkveld: begeleiding bieden op de grens van taboes en verwachtingen van dat wat hoort of wat er niet mag zijn. Ik geloof erin dat ruimte geven aan alles wie en wat jij bent – en goed genoeg zoals je bent, een stevig en veerkrachtig antwoord is op dat wat zich in je leven aandient.
Met jouw verhaal, kun je bij mij terecht.
Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg, RBCZ en Quality in Care.
Privé: ik ben een trotse moeder van een lieve, gevoelige en pittige puber. Ik ben getrouwd en woon deels samen met mijn echtgenoot die zelf twee volwassen zoons heeft.
Ik geloof erin dat ruimte geven aan alles wie en wat jij bent – en goed genoeg zoals je bent – een stevig en veerkrachtig antwoord is op dat wat zich in je leven aandient. Met jouw verhaal, kun je bij mij terecht.